Снимка law.uni-sofia.bgПроектът на ГЕРБ за промени в Конституцията е  пълен

...
Снимка law.uni-sofia.bgПроектът на ГЕРБ за промени в Конституцията е  пълен
Коментари Харесай

Проф. Киров: ГЕРБ предлага 91 души да променят Конституцията и териториалната цялост

Снимка law.uni-sofia.bg

Проектът на ГЕРБ за промени в Конституцията е  пълен с несъгласия, неуважение  конституционни решения и лесни решения за промени в Конституцията, без да държи сметка за мнението на жителите – по този начин може да се заключи казаното пред от проф. Киров за предложенията за промени в главния закон.   

„ Това е един неблаговиден план, който е позор за тези, които са го съставили.  За една седмица моите студенти във втори курс в Юридическия факултет, те ще се оправят доста по-добре ", добави той.

Професорът обърна внимание, че  във импортирания законопрекат описанието на  герба не подхожда на герба на  България.  Предложен е един лъв, а на процедура българския герб има  три лъва –  един  златен коронован лъв, изправен  на тъмночервено поле, извърнат на дясна хералдическа страна, подложен върху щит.  От двете му страни са изобразени лъвове-щитодръжци, а над него – царска корона. Под щита има фундамент от дъбови клончета със златни плодове и девизна лента с трикольорен кант, на която има изписан националният лозунг „ Съединението прави силата “, съобщи професорът.

В настоящата Конституция е записано,че гербът е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Но текстът  преписан буквално от нея в плана на ГЕРБ, не  държи сметка, че  реалният тип на герба се дължи на  решение на Конституционния съд от 1997 година,  което разреши към единствения лъв да се прибавят нови детайли, без това да опонира на главния  закон, подсети някогашният конституционенсъдия.   

Навремето сините ръководещи упрекнаха държавното управление на Жан Виденов, че предлага герба на „ Пежо “ да стане народен, а най-после подобен стана герба на цигарите „ Ротманс “,  напомни юристът шегите и закачките към приемането на националния герб.

Преписаното в този момент предложение на ГЕРБ, обаче  означава че след вероятно приемане,  ще би трябвало да се желае ново решение на Конституционен съд и нов Закон за Герба –  вместо да се опише настоящия действителен герб на страната, съгласуван с решението на  КС, изясни проф. Киров.

Според  него, предлагането за унищожаване на Велико национално заседание е „ недомислено “.  Приема се че броят на депутатите ще бъде понижен на 120  и се дава опция на нормално Народно събрание да приема Конституция с болшинство три четвърти. Това значи, че 91  човека в страната ще могат създват нова конституция и да вземат решение въпроси свързани с  промяна на територията, устройството на страната, главните права на жителите и така нататък   

Това е изумитело решение, разяснява  конституционалистът, като уточни, че констиуциите в редица непознати страни имат   „ загради “ пред  възможността  безпрепятствено да се трансформира  Конституцята.

В гръцката конституция да вземем за пример се споделя, че два поредни  парламента  трябва да одобрят конституционните  промени, с цел да влязат те в действие,  подчерта проф. Киров.   Други  задействат така наречен „ Народно несъгласие “, което значи, че  приетите промени в Народното събрание,  се слагат на референдум.  И в случай че на него жителите кажат „ Да “ – едвам тогава те влизат в действие.   Киров  напомни, че във всички страни с дребен брой  депутати, има  двукамерни параламенти, което разрешава  „ проверка “ на предлаганите или взетите решения от по-долната камара.

В момента се предлага най-либералната конституционна проверка в  Европа, която разрешава  на една дребна група  депутати да вършат основни промени в главния закон, без да съставляват целия народ и без да се допитват до него, счита професорът.    Не е неприятно имената на съставители на този артикул да бъдат оповестени обществено, сподели той.

Проектът на ГЕРБ, импортиран през вчерашния ден в Народно събрание,  предложи делене на Висш съдебен съвет на съдйски и  прокурорски правосъдни препоръки,  законодателна самодейност на  съдиите и прокурорите в тях, лиши  президента от право да назначава и освобждава на тримата огромни в правосъдната власт и  бетонира на пълномощията на основния прокурор. Той е разпратен до водачите на всички парламентарни партии и самостоятелни депутати. В началото на  следващата седмица се чака да тръгнат и съвещания за  широка поддръжка за привикване на Велико национално заседание.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР